Tuesday, March 23, 2010

Red velvet Cake



Salam penuh kasih sayang kepada semua...................


Sepertimana pada birthday hubby yang lalu aku telah membuat sebiji kek. Kek ini kek biasa2 saja dan dikenali dengan nama Red Velvet Cake oleh kerana warnanya yang merah. Kek ini sangat terkenal di Selatan Amerika Syarikat. Pada birthday hubby yang lalu aku telah menukarkan warna merah kepada warna hijau dan jadilah Green Velvet Kek. eheheheh....... apapun rasa dan cara pembuatanya sama saja. Kek ini sanga digemari oleh anak2ku san seisi rumah dan akupun suka membuatnya kerana ianya mudah selain dari membuat Moist Chocolate Cake. bahan2 membuat kek ini memang telah sedia ada di rumah so senanglah bagi aku untuk membuatnya.

Resepinya mudah dan ringkas.


Red Velvet Cake

Bahan2nya :-

Untuk Kek


Bahan A

300gm tepung kek atau
300 gm tepung serbaguna dicampur bersama 2 sudu besar tepung jagung dan soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
2 sudu @ 20gm besar tepung koko

Bahan B

120gm butter
300 gula castor
2 biji telur gred A
1 sudu kecil vanilla


Bahan C

Cara menyediakan buttermilk



240ml susu cair atau susu segar atau susu tepung
1 sudu besar cuka
2 sudu besar @ 38ml pewarna merah

Kacau kesemua bahan ini sehingga rata.

Bahan D


1 sudu besar cuka
1 sudu besar baking soda

Cara membuatnya :-

Pukul butter selama 2 minit kemudian masukkan gula castor dan pukul lagi selama 3 minit. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan akhir sekali masukkan vanilla. Putar dengan kadar perlahan. Mulakan dengan memasukkan tepung dan diselangseli dengan buttermilk, diakhiri dengan memasukkan tepung juga.

Campur kedua bahan ini dan apabila kedua bahan ini disatukan ianya akan berbuih dan apabila buih habis segara curah ke dalam adunan tadi dan gaul rata.



Bubuh adunan ke dalam 2 loyang empatsegi dan bakar pada suhu 175 darjah C.



Apabila kek telah sejuk bubuh di atas radai dan sapukan buttercream ke atas permukaan kek yang pertama kemudian tindihkan sebiji kek lagi ke atas kek yang telah ditopping. Akhir sekali topping keseluruhan kek dan taburkan dengan apa jua hiasan yang digemari. Simpan dalam peti ais untuk disejukkan sebentar.

Untuk topping

Topping buttercream


250 gm butter
sugar syrup secukupnya
Sedikit vanilla essence
Sedikit susu segar jika adunan terlalu kental

Kacau bahan2 diatas ini dan tambah susu jika adunan terlalu kental. kacau sehingga hampir putih atau putih betul.


Red Velvet Kek hidangan untuk keluarga tersayang





















































2 comments:

  1. boleh cuba...

    lembut x keknya?

    i follow u blog...

    nanti jenguk blog sy yerk..

    http://puterisalju122.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. seronoknya bila dapat buat kek sendiri..

    ReplyDelete