Tuesday, May 25, 2010

Ayam Mandhy Berempah



Inilah hidangan pada weekend yg lalu. Anak-anak suka, hubbypun suka...aku semua suka. Syukur diatas rezeki yang Allah beri selama ini. Begitu juga kudrat yg ada ni. Kalau tak ada kudrat macamana nak masak, kan..... Membuat ayam mandhy taklah payah mana. Senang dan simple jek. Rasa pun sedap. Anak-anak rasanya lupa yang mama dia pernah buat ayam ni, sebab masa buat ni masa diaorg kecik lagi. Tapi hubby memang suka sangat mandhy ni.

Ayam Mandhy Berempah Mandhy Spicy Chicken

bahan untuk memerap ayam :-
1/2 sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil ketumbar
1/2 sudu kecil jintan halus
1 sudu kecil kunyit kering
(bahan diatas ini hendaklah dikisar halus)
1 biji lemon dibelah-belah
2 labu bawang besar dipotong gelang
sedikit saffron
rempah mandhy secukupnya



rempah mandhy :-

1 sudu kecil buah pala
2 sudu besar lada hitam
2 sudu besar buah pelaga
2 sudu besar bunga cengkih
1 sudu besar halia kering
4 helai daun bay (daun salam)
(Kisar semua bahan ini)
rempah diatas ini semua boleh didapati dalam bentuks erbuk tapi aku suka sangat membuatnya sendiri kerana selepas kita goreng dan kisar atau tumbubk aromanya akan naik. Wahhhhh... sermerbak gitu.


Lumurkan rempah-rempah kisar tadi pada ayam dan peraplah dalam lebihkurang 2 jam. Selepas itu susun dia ats tray pembakar dan taburkan bawang yang dihiris gelang dan juga lemon. bakar pada suhu 200 darjah sehingga masak.




Ayam mandhy berempah ini sedap dimakan bersama nasi buryani mandy dan sila rujuk kepada resepi buryani mandhy di sini.


Sunday, May 23, 2010

Nasi Buryani Mandhy








Rasa macam dah lama tak update blog. Sejak berpindah blog ni rasa macam malas aje nak blogging. Bukan apa nak handle 3 bloog sekali, bukanlah aku ada banyak masa. Kat rumah macam-macam pulak nak dibuatnya walaupun ada yg menolong tetapi untuk mengadap depan pc ni rasa macam malas jek sejak-sejak ni. Ingatkan weekend nak kemas rumah tapi hubby ajak jalan-jalanlah pulak dengan anak-anak. Anne nak mencari walkman MP3 dia. Dah janji dengan papanya dapat no 1 akan dapat hadiah. So ipod tuh bolehlah adik yang dapat ya. Aku pulak survey handphone terlanjur ada yang dah offer nak belikan. Cuma aku tengah pikir samada nak cari yang macamana. Hubby kata beli all in 1 supaya senang katanya. Tengoklah dua tiga hari lagi nanti. Macam tak ada mood nak buat pemilihan sebab kepala aku sakit sangat masa tuh.
Lepas belikan kakak apa yang diidamkannya terus ke pasar. Apa lagi beli untuk memasak pada ahadnya. hubby kata dia nak makan buryani mandhy. Lama sungguh aku tak buat nasi ni. Adalah agaknya dalam 7-8 tahun. macam-macam yang nak dimakannya. Aku pun tak kisah dan lama dapurku tak berasap masakan yang agak special. Sebenarnya dah berapa kali hubby mention nak makan nasi ni. Ehehehee baru ni aku buat. Nasib baik dia mengidam nak makan buryani mandhy, kalau dia mengidam nak makan buryani gam parah aku!






Nasi Buryani Mandhy


4 cawan beras basmathi
5 1/2 cawan air (dari stok chicken yg dibuat sendiri lebih baik)
1 labu bawang besar dihiris halus
3 ulas bawang putih dihiris halus
halia sebesar ibu jari dihiris seperti lidi mancis
1 biji tomato yg saiz besar didadu (buang bijinya)
1/2 mangkuk kismis
3 kuntum bunga cengkeh
2 kuntum bunga lawang
1 jari kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
sedikit bunga safron (rendam dengan sedikit air mawar)
garam secukup rasa
minyak sapi secukupnya
Beras dicuci dan toskan airnya. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan rempah penumis iaitu bunga lawang, cengkeh, kayu manis dan pelaga sehingga naik bau dengan minyak sapi. Kemudian masukkan kismis dan goreng sebentar barulah dimasukkan beras dan garam lalu kacau rata. Masukkan stok ayam dan tutup periuk. Bila nasi telah hampir tanak renjiskan safron. Gembur nasi dan biarkan tanak.
Nasi mandhy ini sedap dimakan bersama dengan ayam mandhy, salad dan raita.
Aku suka semalam tengok anak-anak makan dengan seleranya. Hilang penat memasak. Hubbypun senyum lebar.

Wednesday, May 12, 2010

Nasi Ayam Penyet




Resepi nasi ayam penyet ini aku dapat dari seorang kawan baikku. Asa resepi ini dari Indonesia. Resepi nasi ayam pula aku ikut cara membuat nasi ayam Cina kerana rasanya lebih sedap dan enak.





Nasi ayam :-





6 cawan beras basmathi
7 1/2 cawan air sup rebusan ayam
6 ulas bwang putih
halia muda sebesar ibu jari



Untuk membuat minyak ayam

5 cm halia tua diketuk
5 ulas bawang putih diketuk
lemak-lemak ayam
kulit-kulit ayam

basuh lemak dan kulit ayam kemudian masak bersama halia dan bawang tanpa air. Bila ianya telah garing dan mengeluarkan minyak, gunakan minyak itu untuk menumis nasi ayam.





Beras dicuci bersih dan toskan airnya hingga hampir kering. Kemudian goreng beras tersebut tanpa minyak dengan api sederhana. Jangan sampai hangus. Tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan beras dan kacau kemudian tuangkan air rebusan sup ayam. tutup periuk dan biarkan ianya masak.


Ayam



1 ekor ayam dibelah 4
(boleh juga dipotong kecil-kecil jika suka)

bahan perap:-

10 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
5 tangkai cili merah
4 cm kunyit hidup
1 camca makan ketumbar
1 camca teh jintan halus
1 camca teh jintan kasar
garam secukup rasa

Kesemua bahan perap ditumbuk halus dan lumurkan pada ayam. Perap ayam sehari semalam ataupun 2 jam. Goreng ayam dengan api sederhana. Bila menghidang penyetkan ayam dengan menggunakan ulek.



Sup Untuk Kuah Ayam



4 cm halia tua diketuk
3 ulas bwang putih ditumbuk
Tulang-tulang ayam
1 kuib ayam

Rebus kesemua bahan ini dan perasakan sedikit garam. Bila telah mendidih masukkan daun bawang dan daun saderi.


Sambal Untuk Ayam Penyet :-



8 tangkai lada merah
8 tangkai lada hijau
10 tangkai cili padi
4 labu bawang merah
5 ulas bawang putih
Belacan sebesar telur ayam kampung
5 butir tomato


Kesemua bahan ini digoreng sehingga layu. Kemudian kisar bahan-bahan ini dan goreng semula dengan menggunakan minyak tadi.



Bahan-bahan Ulam :-




Seikat ulam raja







Setengah kobis diracik halus




Daun sup dan daun bawang




10 keping tauhu dibelah dua dan digoreng garing



10 keping tauhu dibelah 3 dan digoreng garing