Thursday, April 15, 2010

Ikan Patin Masak Gulai Asam Rebus Dengan Belimbing




Assalamualaikum......
Semua orang tau akan keenakkan daging ikan patin ini. Kalau kita beli di pasar misalnya, rasa ikan patin ini jauh berbeza dengan ikan patin yang ditangkap sendiri di sungai. Sebenarnya resepi ni dah lama aku buat tetapi cuma masa saja tidak mengizinkan untuk dimuatkan disini.
Ikan patin ini aku dapatkannya melalui kiriman dari Abang Kadir, ipar kepada birasku yang tinggal di Mersing. beliau gemar sekali pergi memancing di Kuala Sungai Endau Rompin dan hasil yangditangkapnya sangat-sangatlah lumayan. Hobbynya memang memancing dan berburu ayam hutan.
Ikan Patin ini aku cuba masak asam rebus dengan belimbing buluh dan rasanya memang sedap sekali.
1 ekor ikan patin
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
5 tangkai cili padi
halia sebesar ibu jari
kunyit sebesar jari kelengking
Kesemua bahan ini ditumbuk halus
Masukkan kesemua bahan-bahan tumbuk ke dalam periuk dan bubuh air. Bila kuah hampir mendidih masukkan asam jawa dan sekeping asam gelugur bersama-sama ikan. Bila kuah mendidih masukkan buah belimbing yang dibelah dua bersama-sama dengan secekak daun kesum. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment