Tuesday, March 23, 2010

Red velvet Cake



Salam penuh kasih sayang kepada semua...................


Sepertimana pada birthday hubby yang lalu aku telah membuat sebiji kek. Kek ini kek biasa2 saja dan dikenali dengan nama Red Velvet Cake oleh kerana warnanya yang merah. Kek ini sangat terkenal di Selatan Amerika Syarikat. Pada birthday hubby yang lalu aku telah menukarkan warna merah kepada warna hijau dan jadilah Green Velvet Kek. eheheheh....... apapun rasa dan cara pembuatanya sama saja. Kek ini sanga digemari oleh anak2ku san seisi rumah dan akupun suka membuatnya kerana ianya mudah selain dari membuat Moist Chocolate Cake. bahan2 membuat kek ini memang telah sedia ada di rumah so senanglah bagi aku untuk membuatnya.

Resepinya mudah dan ringkas.


Red Velvet Cake

Bahan2nya :-

Untuk Kek


Bahan A

300gm tepung kek atau
300 gm tepung serbaguna dicampur bersama 2 sudu besar tepung jagung dan soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
2 sudu @ 20gm besar tepung koko

Bahan B

120gm butter
300 gula castor
2 biji telur gred A
1 sudu kecil vanilla


Bahan C

Cara menyediakan buttermilk



240ml susu cair atau susu segar atau susu tepung
1 sudu besar cuka
2 sudu besar @ 38ml pewarna merah

Kacau kesemua bahan ini sehingga rata.

Bahan D


1 sudu besar cuka
1 sudu besar baking soda

Cara membuatnya :-

Pukul butter selama 2 minit kemudian masukkan gula castor dan pukul lagi selama 3 minit. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan akhir sekali masukkan vanilla. Putar dengan kadar perlahan. Mulakan dengan memasukkan tepung dan diselangseli dengan buttermilk, diakhiri dengan memasukkan tepung juga.

Campur kedua bahan ini dan apabila kedua bahan ini disatukan ianya akan berbuih dan apabila buih habis segara curah ke dalam adunan tadi dan gaul rata.



Bubuh adunan ke dalam 2 loyang empatsegi dan bakar pada suhu 175 darjah C.



Apabila kek telah sejuk bubuh di atas radai dan sapukan buttercream ke atas permukaan kek yang pertama kemudian tindihkan sebiji kek lagi ke atas kek yang telah ditopping. Akhir sekali topping keseluruhan kek dan taburkan dengan apa jua hiasan yang digemari. Simpan dalam peti ais untuk disejukkan sebentar.

Untuk topping

Topping buttercream


250 gm butter
sugar syrup secukupnya
Sedikit vanilla essence
Sedikit susu segar jika adunan terlalu kental

Kacau bahan2 diatas ini dan tambah susu jika adunan terlalu kental. kacau sehingga hampir putih atau putih betul.


Red Velvet Kek hidangan untuk keluarga tersayang





















































Saturday, March 20, 2010

BIRTHDAY ZUL

Selamat panjang umur papa....................


Papa bersama anak2 tersayang....


Selamat Hari Ulang Tahun kepada papa............





Semoga Papa beroleh Rahmat dan dilimpahi rezeki yang berlipat kali ganda. Semoga Allah panjangkan usia papa di dalam sejahtera dan penuh keberkatan. Kami semua sayang dan kasih pada Papa......




Sejoreng kek tanda ingatan kepada sahabatku kak Nor64, saudaraku Abang Ali yg bertugas di Riyadh (Semoga cepat bertemu jodoh, saudaraku Anuar dan Nora...aku doakan kalian semua beroleh rahmat dan sejahtera serta dipanjangkan usia dan berlipat kali ganda rezeki....aminnn.....



kek khas dari mama untuk papa (Green Velvet Cake) I Love U papa



Sempena hari ulang tahun papa kali ini kami bercadang untuk tidak makan di luar, aku telah menyediakan sebuku green velvet cake untuk papa yang bertoppingkan buttermilk dan chocolate rice kesukaan dan kegemaran papa.




Hidangan tengahari nasi lemak kukus, ayam goreng berempah, bilis goreng, sambal sotong, telur rebus dan mentimun

Pada tengahari papa nak makan nasi lemak kukus ala Johor, kata Papa lama dia tak makan nasi lemak Johor dengan ayam berempah ni. Maklumlah mertua dah tak larat nak mengukus nasi lagi. So untuk tidak menghampakan papa, maka akupun buatlah dalam 6 pot tin susu untuk makan tengahari itu.





Manakala pada sebelah malamnya pula kami sekeluarga makan western pulak. Atas permintaan papa dan anak2 yang nak makan roast chicken dan mashed potato serta pai kentang inti sardin buatan sendiri. Ehehehehe......enjoy betul papa dan anak2 makan ...... Alhamdulillah berjaya juga aku masakan masakan kegemaran papa dan anak2.




Semua resepi ini nanti akan aku N3kan kemudian ya.....

Wednesday, March 17, 2010

Salam Penuh Kasih Sayang dan Apple Pie





Salam Penuh Kasih Sayang dan Apple Pie

Assalamualaikum, this is the first day of my new blog. Welcome and I hope you'll enjoy my day to day thoughts as they unfold each time I write. Hopefully it will be entertaining and fun. Kepada semua sahabat dan pengunjung yang tertanya2 kenapa aku lama tak update blog Tulipkasih. Sebenarnya blog Tulipkasih sudah terlalu penuh dan sekarang aku mulai blog resepi secara berasingan antara resepi2 yang beraneka dan aku kini telah punya blog khas resepi Johor dan sedikit informasi mengenai Johor dan sejarah serta kaitannya. Jika ingin melihat dan mencuba resepi masakan warisan Johor anda bolehlah berkunjung ke {sini}. Di sana terdapat pelbagai resepi Johor yang lama dan baru.
Sebagai sumbangan resepi aku yang pertama, aku telah mecuba membuat Apple Pie yang mana resepinya aku cedok dari Chef di alam maya yang juga menjadi sahabat baikku untuk aku berkongsi segala ilmu masak -memasak dan juga hobbyku iaitu mengumpul pinggan mangkuk antik. Beliau merupakan anak Johor juga dan mempunyai minat yang sama sepertiku di dalam dunia masakan dan antik.
Untuk melihat lebih detail lagi silalah berkunjung ke blog Tiffinbiru beliau iaitu Cik Mat Gebu {di sini}
Resepi Apple Pie



Bahan2nya:


Untuk Inti :


6 biji apple hijau (kupas kulit dan potong 12 setiap sebiji)
200gm gula pasir
50 gm kismis
20gm tepung jagung (Bancuh dengan sedikit air)
Sedkit serbuk kulit kayu manis (jika suka dan lagi sedap)



Masak gula pasir hingga cair dan perang. Masukkan apple dan kismis. Gaul rata. Masukkan bancuhan tepung jagung. Masak hingga pekat dan sejukkan. Boleh dibubuh seidkit serbuk kulit kayu manis.


Untuk Doh :

500gm tepung gandum
200 gm butter
2 biji telur gred A (kacau sedikit)
250 gm gula halus (saya masukkan cuma 200gm gula sahaja)
Air secukupnya


Ayak tepung dan gaulkan dengan gula halus hingga rata. Masukkan butter dan gaul sehingga menjadi seakan serbuk roti. Tuang telur yang telah dikacau sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga sebati dan air. Gaul dan uli rata sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan. Bungkus dengan plastik dan sejukkan 30 minit. Selepas 30 minit keuarkan dan biar sebentar. canai doh setebal 1/2 cm. Tutupkan ke dalam mangkuk pie dan tuang inti yang telah disejukkan. Tutup balik pie dengan doh. Sapu kuning telur dan bakar 175 darjah C sehingga masak.